lessen van 25 jaar ondernemerschap!

Voordat je het weet ben je zo’n 25 jaar als ondernemer actief: Tijd voor een terugblik en om de belangrijkste lessen die ik heb getrokken eens op een rijtje te zetten!

In den beginne, 1996.

In mijn koppie ben ik nog steeds dat rebelse jochie dat in 1995 vanuit de slaapkamer bij zijn ouders thuis begon met een internetbedrijfje. Destijds was men nogal  cynisch (Internet??) en nu nog steeds natuurlijk maar dan over andere zaken waar waarschijnlijk nu weer kansen liggen šŸ˜‰

Ik werd uitgelachen door de eerste potentiĆ«le klant, omdat ik met de trein kwam, maar vooral omdat ik  vergeten was het prijskaartje uit mijn in de haast gekochte nieuwe pak te knippen…

Nu,Ā inmiddels 25 jaar later, de belangrijkste lessen van het ondernemerschap op een rij:

1. Laat de buitenwereld de buitenwereld!
Iedereen heeft meteen een mening maar als jij het wel ziet zitten zeg dan vriendelijk en diplomatiek “fuck it” tegen iedereen die het niet ziet zitten…

Je zult namelijk zien dat de meeste mensen het niet zien zitten en daarom moet je eigenwijs zijn. De enigen die het destijds zagen zitten in mij: Mijn vader, mijn accountant (Stolwijk Kelderman) en (eerlijk is eerlijk) de Rabobank en bij die laatste 2 ben ik nog altijd klant.

Er is altijd wel een reden waarom iemand vindt dat jij het niet moet doen…maar guess what? Dat is hun reden, dat is hun perspectief. Hun reden zegt iets over hun leven en waarom ze het zelf niet doen. Het zegt niks over jouw leven, jouw ideeĆ«n en jouw toekomst! De economie niet goed? Niet genoeg ervaring? Het is altijd wel wat! Als je iets wilt, dan is dit het moment. Voor elke reden om niet te beginnen is er altijd wel Ć©Ć©n om het wel te doen.

Denk je dat je niet genoeg weet? Niet genoeg bagage hebt? Onzin! Je wordt een “master” op het moment als je besluit om geen student meer te zijn. Al doende komen de noodzakelijke lessen die jij moet leren gewoon aanwaaien, zo simpel is dat.

Hoe lang moet je ondernemer zijn voordat je je als ervaren ondernemer mag gedragen? Juist! Daar is geen regel voor. Het zit in jezelf dus als jij dat wil dan ben je het nu en dan straal je het nu ook uit. Punt.

2. Jij maakt de regels! Je hoeft niet te doen wat anderen doen..
Er zijn geen regels, behalve een paar wettelijke. Jij hoeft niet te doen wat andere ondernemers doen. Er is trouwens ook geen regel dat je je keihard als een kip zonder kop in de rondte moet werken, tenzij je denkt van wel! Denk daarom niet te moeilijk, ook niet als het gaat om waar de winst ligt.

Ik ben ervan overtuigd dat veel ondernemers met goede resultaten vele nutteloze uren maken uit een soort van schuldgevoel. Dan kunnen ze achteraf zeggen dat ze er hard voor werken en niet lui waren!  

Maar voel je niet schuldig als het lekker loopt want de relatie tussen keihard werken en het resultaat is niet evenredig (kijk naar de wereld!). Het gaat om de sleutelmomenten waarop je de juiste beslissing moet nemen. Geniet ervan, je hebt volledig recht op alles wat je toekomt in het ondernemerschap!

3. Maak een begin: Een klein succes trekt meer succes aan!
Het is makkelijker om van enkele regendruppels een waterval te maken dan flinke investeringen te doen en dat je vervolgens MOET! Uit moeten komt gemakkelijk angst voort en te veel angst trekt dat aan waar je bang voor bent: falen. Je moet namelijk niks.

De regendruppels trekken vanzelf meer regendruppels aan en dan wordt het vanzelf een waterval maar zorg dat je zo snel mogelijk iets verdient en bouw daarop verder. Iets dat klein is wordt vanzelf groter. Het voelt gewoon beter, het is gewoon makkelijker.

Stel de koers van het schip bij terwijl het vaart, maar vaar in ieder geval! Het is leuk om snel resultaat te zien, daar kun je op verder werken. De resultaten zelf geven aan hoe je moet bijsturen.

4. Houd je ego buiten de deur!!
Uitstraling, buitenkant, een kantoor, een dure auto, duur drukwerk: het is allemaal niet zo belangrijk.

Voordat je het weet neemt je ego de overhand, kun je leuk opscheppen, kaartjes geven en belangrijk doen op verjaardagen en bijeenkomsten. Ondertussen moet je op de achtergrond de eindjes aan elkaar knopen. Vervolgens raak je verslaafd aan de waardering, ga je doen wat iedereen doet en trap je overal in zonder na te denken. Bovendien ben je jezelf niet meer.

Ondernemers die opscheppen en brallen hebben een agenda. Die zijn op zoek naar waardering en kunnen dat blijkbaar op een andere manier niet krijgen. Zij spelen het spel van zichzelf vergelijken met anderen, maar waarom moet jij daar aan mee doen?! Blijf met beide benen op de grond staan en als mensen op jou neer willen kijken: Laat ze lekker! Jij weet wie je bent en je hoeft niemand iets te bewijzen. Je waardeert jezelf!

En vecht niet als dat niet nodig is. Laat het gaan en een nieuwe deur opent. Ga geen rechtzaken aan. Ik heb pas -min of meer gedwongen- een rechtszaak gevoerd. Het resultaat: 4 dagen werk, een half uurtje voldoening vanwege de winst (vooral omdat ik zelf mijn verdediging deed tegen een echte advocaat!) en…nog steeds een boze klant natuurlijk. Zo werkt dat met ego: Heel even voldoening ten koste van een ander. Ook al heb je nog zo gelijk, daar gaat het niet om… Heel even krijg je een ego-boost maar het is volstrekt onconstructief, iets van binnen voelt niet goed..

Vasthouden aan wie je bent en bezig zijn met positieve en leuke dingen geeft blijvend voldoening! Je hoeft jezelf met niemand te vergelijken behalve met hoe je gisteren was, dat is voldoende! Je weet dat je de juiste kant op gaat.

5. Enjoy the ride!
De reis is het doel dus je kunt er maar beter van genieten! En dat genieten komt niet uit het behalen van een bepaalde omzet, of 2 keer die omzet, of 10 keer die omzet of van watdanook… (Been there.. done that.. en het maakt allemaal niks uit)

Het genieten zit in jezelf. Het genieten komt vanuit het besluit om te genieten, samen iets bedenken en tot stand brengen, en niet uit meer klanten, of meer graaien of bereiken of verzamelen.

Het genieten komt ook uit trots zijn, maar ook dit trots zijn zit in jezelf en dat mag je vanaf het begin zijn omdat je het besluit genomen hebt. Dat was de moeilijkste en de moedigste stap waarbij heel veel energie vrijkwam. De rest is uitvoering! Besluit om te genieten en het ondernemerschap geeft je nog meer om van te genieten!

Doe alleen wat je leuk vindt en besteed uit wat je niet leuk vindt of huur zo snel mogelijk iemand in. Wat je leuk vindt daar ben je goed in.

6. Neem afstand en besef dat je meer bent dan je werk
Je bent niet je werk, je bent niet wat je hebt en je bent niet wie je kent. Neem het niet allemaal zo serieus!

Je bent bewustzijn. En dat bewustzijn heeft potentie. Potentie om alles te zijn of bereiken wat je wil en je werk is maar Ć©Ć©n uiting daarvan. That’s it…. Tuurlijk: Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Ja: het is fijn als dit goed loopt maar zo niet dan heb je het in ieder geval geprobeerd en belangrijke lessen geleerd en dat laatste is waar het om gaat.

In dat opzicht kan het niet mislukken. Je moet op elk moment afscheid kunnen nemen en daar is geen reden voor nodig. Als het wat minder gaat, dan wil dat niet zeggen dat jij minder bent! 

Dankzij deze instelling heb ik zelf enkele malen mijn eigen bedrijfsvoering volledig om kunnen gooien. Schijnbaar (d.w.z. voor de buitenwereld: gaap!) van de ene op de andere dag, gewoon omdat dat beter voelde en ik me los kon maken. Ik ben er nooit slechter van geworden. Het voelde goed, dus dan is het goed!

Elke beslissing waar je volledig achter staat is de juiste en er is geen reden om daarop terug te kijken. Heb je al een beslissing genomen waarvan je op dat moment niet zeker was? Ga er dan alsnog volledig achter staan! Simpel. Alleen het nu en de toekomst telt.

Ik wens elke (toekomstige) ondernemer heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *